Edellisestä blogipäivityksestä on päässyt kulumaan luvattoman pitkä aika... Hiljaiselosta huolimatta jotain täällä on valmistunutkin, vaikka tuossa ennen joulua olikin jonkin sortin suvantovaihe, eikä joululahjaksi valmistunut kuin yksi käsityö.

Yhdessä välissä podin myös jonkinlaista alemmuuskompleksia käsitöistäni: "Muut pyöräyttää viikossa palmikkoneulepaidan mitä erikoisimmista langoista, mä vaan jotain pipoja ja sukkia perinteisestä seiskaveikasta." Aikani ryvettyä typerässä itsesäälissä silmiini osui pöydällä lojuva seiskaveikkakerä, josta oli syntymässä nätit sukat. Sillä hetkellä tajusin, että sama se, vaikka teenkin pieniä töitä, saan kuitenkin kerästä lankaa aikaiseksi kauniit ja käyttökelpoiset sukat. Ihan kaikki eivät siihen pysty. Lankahyllyllä hypistellessä pystyn kuvittelemaan, kuinka kerästä voisi saada aikaiseksi kivan pipon ja huivin. Taito kai se on sekin. Ja hei, teen käsitöitä nimenomaan itseni vuoksi. Mikään ei ole kivempaa, kuin saada valmiiksi jälleen yksi työ ja tuntea tyytyväisyyttä tuotoksesta. Ja kaiken kruunaa se, kun saan ilahduttaa tekeleilläni myös läheisiäni. Tämän ahaa-elämyksen ansiosta uskaltanen esitellä teille edellisen päivityksen jälkeen valmistuneet käsityöt:

Miesten lapaset

"Golf-lapaset" miehen kaverille Nalle-langasta. Silmukkamäärät napattu Novitan ohjeesta , mutta lisäsin pari silmukkaa, sillä toisen lapasen alle piti mahtua golfhanska ja muutenkin tarkoitus oli tehdä lapaset, jotka on ennemminkin vähän reilut. Olen tehnyt vastaavanlaiset miehelleni parisen vuotta sitten ja viime syksyisellä golfreissulla olivat vanttuut kuulemma kiertäneet ukolta toiselle, kun kelit olivat jo melkoisen koleat. Nyt on yksi kaveri sitten saanut omansa, saa nähdä jaksaisiko värkätä lapaset muillekin seuraavan syksyn reissulle. Lokakuu 2011.

 



Ketjusilmukkahuivi

Idea on varastettu suoraan Annikan blogista, josta bongasin kivan ja helpon Miami-langan jämistä virkatun huivin. Lankana siis käytetty aiemmin esittelemistäni vauvan pipoista jääneitä Miami -lankoja. Ohje ketjusilmukkahuiviin löytyy Ullaneuleen sivuilta. Tämä huivi oli tosi helppo ja nopea toteuttaa. Vaikeinta taisi olla saada ensimmäisen ketjusilmukkanauhan silmukkamäärä oikein. Yli sataan laskeminen osoittautui yllättävän vaikeaksi hommaksi..! En enää muista paljon niitä silmukoita nyt loppujen lopuksi oli, joku oma sovellus joka tapauksessa. Kuvassa (ja todellisuudessa...) langanpätkät vielä päättelemättä, sillä en osaa päättää pätkinkö ne vain saman mittaisiksi vai pujotanko ketjusilmukoiden sisään. En ole ihan tyytyväinen siihen, miltä huivin hapsut näyttävät kun langanpätkät on päätelty sinne sisään. Ehkä jossain vaiheessa saan tehtyä jonkinlaisen ratkaisun ja huivi pääsee viimein käyttöön. Lokakuu 2011.

Patalappu

Kaksinkertaisella 7 veljestä -langalla (raita Sateenkaari 822 jämiä ja keltainen 268) virkattu patalappu joululahjaksi. Kuva kerrankin laadukas, kun ei ole itse otettu.... Joulukuu 2011.

Miesten ja naisten villasukat

Tilaustyönä villasukat työkaverille ja hänen miehelleen seiskaveikasta. Naisten sukissa värinä purppura (573) ja mallina sama kiva malli Novitan Syksy 2010 -lehdestä kuin parissa aiemmissakin sukissa. Miesten perussukissa käytetty väreinä vihreää (322), oranssia (278) ja omenanvihreää (?). Halusin tehdä kunnolla "värilliset" sukat, liian usein miesten sukissa nähdään pliisuja värivalintoja. Mielestäni näistä tuli kivan pirteät, mutta kuitenkin ihan miehekkäät. Tammikuu 2012.

Pipo pikkuneidille

Lankakorissa pyörineestä inspiraatiota odottaneesta 7 veljestä raitalangasta (sin. - vihr. - pinkki 899) tekasin pikkuneidille pipon. Eräästä Novitan ohjeesta nappasin silmukkamäärän, mutta muuten pipo on omasta päästä sävelletty. Tai ei ihan, idea kavennukseen ja tupsuihin tuli yllättäen mieheltä. Tupsuihin käytin isosta isoäidintilkkutäkistä jäänyttä farkunsinistä (160) seiskaveikkaa. Minusta piposta tuli hauska! Tykkään tuon raitalangan väreistä, kun löytyy tyttömäistä pinkkiä muttei ole liian tyttömäinen kuitenkaan. Pipo sopii tosi hyvin neidin vaaleanpuna-harmaaseen toppapukuun. Haluaisin tehdä tästä langasta myös kaulurin, mutta en ole löytänyt mieleistä mallia enkä ole jaksanut alkaa säveltämään. Tammikuu 2012.

 

Neuletakki ja vanttuut pikkuneidille

Sain nyt viimein valmiiksi jo keväällä aloittamani villatakin. Lankana Novitan Nalle Kukkaketo Päivänkakkara (810) ja vaal.vihreä (348). Malli Novita Syksy 2009. Villatakki odotteli pitkään toisen hihan valmistumista (yläosan kavennukset puuttuivat...) ja yhdistämistä. Hiha valmistui suitsait sukkelaan, mutta yhdistäminen ja muu viimeistely olikin sitten oma hommansa... En ole tehnyt, tai siis saanut valmiiksi, villatakkia sitten yläasteen ja hieman oli opettelemista siistien saumojen tekemisessä, nappilistoista nyt puhumattakaan. Mies jo muutaman kerran ihmettelikin, että eikö käsitöiden tekemisen kuuluisi olla ennemminkin rentouttavaa puuhaa kuin tuollaista otsa kurtussa noitumista. Joka tapauksessa sain kuin sainkin tyydyttävää jälkeä aikaiseksi ja villatakin käyttöön. Täydellinenhän se ei ole, mutta tunnen suurta tyytyväisyyttä aina pukiessani paitaa neidin päälle. Neitikin selkeästi tykkäsi uudesta villatakistaan kun niin tyytyväisenä tepasteli ympäri huushollia saatuaan sen ensimmäisen kerran päällensä. Villatakin kaveriksi neuloin vielä samoista langoista vanttuut. Mallin löysin Novitan nettisivuilta (aukeaa ilman kirjautumista), ohje on ollut alunperin Novitan Talvi 2004 -lehdessä. Tein lapasiin peukut, mutta ohjeessa oli jokin pielessä, sillä peukku tuli hassusti tosi ylös. Peukun paikka epäilytti jo neuloessa, mutta luotin ohjeeseen ja pääsinkin sitten purkuhommiin. Onneksi oli kyse näinkin pienestä työstä, joten virhe oli hetkessä korjattu.

Tässä siis olivat blogihiljaisuuden aikana valmistuneet työt. Tai itseasissa olen tehnyt näiden lisäksi asustesetin kummitytölle nimipäivälahjaksi, mutta kuvat ovat miehen puhelimessa ja puhelin tällä hetkellä monen sadan kilometrin päässä. Jahka saan miehen puhelimeen kotiin, lisäilen kuvat tännekin.

Mukavaa helmikuun loppua ja toivottavasti palaan päivityshommiin hieman nopeammin kuin tällä kertaa!